Како да играте Тексас Холдем

Како да играте Texas Hold’em

Покер Texas Hold’em е популарна игра со карти со основни правила. Но, ако сте нови во играта и сакате да ги научите основите, тогаш следниве информации можат да ви послужат како водич. За написот, наведува неколку теми за да се опфатат различните аспекти на играта со карти.

И исто како и другите игри со казино игри, Texas Hold’em исто така користи некои термини кои се клучни за разбирање на играта. Еве краток преглед на најважните термини што треба да ги знаете кога играте Hold’em на Интернет.

 • Ролетни : Ова се вашите принудени обложувалници што ги правите непосредно пред картичките да бидат поделени на масата.
 • Копче . Дејствува како референца или пазар за играчот кој служи како дилер во тековната рака.
 • Проверете : Исто така работи како повик, но не е вклучено никакво обложување.
 • Четврта улица : Слично на Свртете.
 • Петта улица : Слично на Река.
 • Флоп . Ова се однесува на првите три картички на заедницата што се разгледуваат на масата.
 • Се-ин : Сценарио за обложување каде играчот ќе ги фрли сите свои чипови на масата.
 • Пред флоп : Настан што се случува пред флопот.
 • река : Тоа е последната заедничка картичка.
 • Сврти : Се распредели четвртата картичка за заедницата.
 • Пресметка : Делот каде играчите што учествуваат ќе ги откријат своите карти за да го знаат победникот.

Играјќи го Тексас Холдем

Покерот Texas Hold’em е фокусиран на градење на десна рака и правилен вид обложувалници што можат да се прават во секоја рунда. Денес, оваа игра со карти има некои варијации, вклучувајќи игра со готовина на Texas Hold’em или турнир со малку поинакви правила, но главната цел останува иста. Холдем турнирите имаат свој сет правила што треба да ги следат играчите што учествуваат. Истото важи и со играта со готовина, која често се игра на една маса со 2 до 10 играчи кои учествуваат на патот.

Тие може да варираат во некои правила, но општите цели на играта остануваат исти. Играчите треба да освојат што е можно повеќе чипови, а тенџере се освојува ако имате најдобра рака на табелата. Оваа игра е составена од три важни делови:

 • Поставеноста
 • Кругови на обложувалници
 • Пресметка

Избор на дилер

Пред почетокот на играта, важно е да се обезбедат чиповите и видот на чиповите што ќе му бидат дадени на играчот. Но, за да се справиме со ова, најдобро е прво да ја разбереме природата на играта. Да претпоставиме дека сите играчи имаат свои чипови. Следната грижа на масата е да го избереме играчот кој ќе ја започне играта како дилер. Во оваа игра со карти, има ротирачки дилер, што значи дека секој учесник на масата ќе ја заземе таа позиција на дилерот, движејќи се лево од првиот дилер.

Еден начин првично да изберете дилер е да им поделите на секој играч картичка. Играчот кој ќе ја добие картичката со најголема вредност ќе служи како дилер. Откако раката е завршена, копчето за дилер потоа ќе му биде доделено на плеерот од левата страна.

Обезбедување на ролетните

Откако ќе се идентификува дилерот, тогаш е време да се обезбедат ролетните. Постојат два вида на ролетни што се користат во оваа игра – малата и голема ролетна. Играчот лево од назначениот водач ќе го стави малиот слеп. Големиот слеп, кој често е двојно поголем од почетниот слеп, играчот го става лево од првиот слеп. Количината на слепиот поставена на масата ќе дефинира каков вид на игра треба да се игра.

Најмногу препорачан аранжман е играчите да купуваат најмалку 100 пати од големината на идентификуваниот голем слеп. На пример, ако сакате да купите за 20 долари, тогаш ролетните треба да бидат прицврстени на 10 20 и 20 ¢ за мали и големи ролетни. По изборот на ролетни, полесно ќе се идентификуваат видовите чипови што треба да се играат. Користејќи го примерот погоре, ќе ви требаат чипови од 10 ¢, 20 ¢ или дури 1 1.

Правила за обложување што треба да ги имате предвид

Лицето одредено како дилер за играта ќе се справи прво лево од него движејќи се во насока на стрелките на часовникот околу масата. На секој играч ќе му бидат доделени две карти познати како карти со дупки. Во оваа игра со карти, играчите можат да сметаат на минимум една рунда на обложувалници до максимум четири.

Раката се смета дека е завршена ако сите играчи, освен еден, веќе се свиткале или четвртата и последна рунда на обложувалници е завршена со некои играчи кои се уште во рака. По завршувањето на овој дел, играчите потоа ќе учествуваат во пресметка, а играчот со најдобра рака ќе победи. Сега, ако двајца играчи ја делат истата вредност на раката, тогаш тие ќе го делат и садот.

Правила за пред-снимање

Кога сите карти ќе бидат поделени на играчите што учествуваат, тогаш сте во рунда на обложување пред-рекорд. Потоа, на играчите им е дозволено да ги погледнат картите и да одлучат каква акција ќе преземат. Кругот започнува со играчот кој се наоѓа на левата страна на големиот слеп. Назначениот играч има три опции да ги преземе тука:

 • Не плаќајте ништо и фрлете ја картичката и почекајте да се одигра друга зделка.
 • Ова подразбира да се совпадне износот на големиот слеп.
 • Ова се прави со двојно зголемување на количината на големиот слеп.

Откако назначениот играч ќе го заврши своето дејствие, следниот играч лево ќе преземе акција, со оглед на трите достапни опции. Ако претходниот играч собрал, собраната сума е износот што мора да го повика следниот играч, или тој може повторно да го собере.

Забелешка : Зголемувањето е еднакво на износот на еден облог плус претходниот износ на обложување. На пример, ако големиот слеп за масата е 10, а првиот доделен играч сака да го подигне, тогаш тој ќе стави 20 на масата. И, ако следниот играч сака да го стори истото, тогаш ова ќе се зголеми на 30 (претходниот облог + друг облог).

Што се случува за време на Флопот

Флопот се случува кога ќе се заврши обложувањето пред запис. Флопот е даден со горната картичка на палубата поставена свртена со лицето надолу (ова служи како картичка за толпата) и уште три картички што се решаваат лицево. Откако ќе се решат овие картички, тоа е времето кога играчите сега можат да се обложат. За оваа рунда, се користат истите правила во обложувалниците, освен за некои мали промени како што се:

 • Првиот играч што ја донел одлуката е следниот играч со рака на левата страна на дилерот.
 • Првиот играч може да се обложи или да провери, и бидејќи не е доставен облог, повиците се прават бесплатно.

Облогот за флоп одговара на износот или големината на големиот слеп.

Што се случува за време на кривина

По завршувањето на обложувалниците за време на флопот, дилерот сега ќе раздели картичка свртена надолу и друга картичка свртена наопаку. Оваа комбинација се нарекува „изгори и сврти“. Откако ќе се реши овој пресврт на масата, започнува третата рунда обложувалници. Правилата во обложувалниците се слични на рундата за обложување со една промена – големината на облогот и последната рунда на обложување секогаш се удвојуваат.

Што се случува за време на реката

Ако повеќе од еден играч останат на масата и не одбрале да преклопат, тогаш се решава реката. За да го направите ова, дилерот ќе справи со една картичка лице-надолу, а друга ќе се занимава со лице. Ова се смета за последна улица и повеќе нема да се делат карти со играчот.

Што се случува за време на пресметката

По завршувањето на рундата за обложување на реките, сите играчи учесници ќе се приклучат на пресметката. Главната поента на пресметката е да се најде најдобрата рака (играч) кој ќе го освои садот. Еве неколку важни правила што треба да ги имате предвид за време на пресметката:

 1. Лицето кое се обложува на реката е првото што ќе ја открие раката.
 2. Доколку не се случеше никакво обложување за време на реката, лицето што е најблизу лево од дилерот ќе ја покаже раката, движејќи се во насока на стрелките на часовникот.
 3. Ако играч држи губитничка рака, тој има можност да ги открие картите или да ја искористи раката.

Одредување на вредноста на рацете

Исто како и другите игри со карти, Texas Hold’em исто така бара од вас да ја изградите најдобрата рака користејќи две карти и достапните картички од заедницата на масата. Може да ги користите следниве правила при проценка на картичките.

 1. Имајте на ум дека флешот е секогаш подобар од стрејт, а тројцата ќе победат пар.
 2. Рацете за покер треба да бидат составени од пет карти.
 3. Висока карта. Картичките за позлата се рангирани на најниско ниво (2) со Аце како највисоко. Кажете дека двајца играчи добиваат иста висока карта; тогаш второто највисоко ќе одреди кој има подобра вредност.
 4. Пар од две карти со ист ранг секогаш ќе се обложуваат на висока карта. Од паровите, пар Асови се смета за најдобар.
 5. Двоен пар. Два пара секогаш ќе носат пар карти. Сега, ако двајца или повеќе играчи ги имаат двата пара, тогаш највисокиот пар се смета за победник. На пример, Асос секогаш ќе ги победи кралевите.
 6. Ова комбо е подобро од три-на-еден вид. Можете да креирате стрејт ако имате пет последователни редови со карти.
 7. Ова секогаш ќе го победи правиот. Флеш се однесува на пет картички кои припаѓаат на истите одела, на пример, сите Дијаманти.
 8. Комплетна куќа. Оваа комбинација на карти ќе го победи флешот. Знаете дека имате флеш ако имате три-на-еден вид и пар.

Откако ќе се утврди победничката рака, тогаш победникот ќе го добие садот.

Други посебни правила на игра што треба да ги имате предвид

 • Подигање

Треба да ја изјавите вашата намера да ја подигнете играта. Не смеете да ставате чипови, да се враќате во оџакот и да ставате повеќе чипови.

 • На купување чипови

Минималниот број чипови што можете да ги купите пред да се разгледаат од прва рака на маса, ќе зависи од куќните правила донесени од казиното. Во многу казина, минималниот број честопати е 50 до 100 пати поголем од големиот слеп. Нема максимално ограничување кога станува збор за бројот на чипови што можете да ги купите – можете да купите колку што можете повеќе. И кога играте игра со готовина, можете да вчитате или да додадете повеќе чипови во секое време помеѓу рацете.

Поени за полетување:

 • Покер Texas Hold’em е класична игра со карти што бара од играчите да се обложуваат и да ја градат најдобрата рака.
 • Оваа игра има три важни делови – поставување, круг на обложувалници и пресметка.
 • Пред да започне играта, играчите прво ќе изберат дилер и количината на мали и големи ролетни.
 • Играчите ќе се обложат пред Пред-рекордот. Исто така, од нив се очекува да направат акција заснована на вредноста на нивната рака. Играчите можат да повикуваат, преклопуваат или подигнуваат.
 • Следните два важни настани се „Свртување“ и „Река“.
 • По рундата за обложување „Ривер“, играчите ќе играат „Показ“.

Alternative Languages: English Français Albanian Հայերեն Azərbaycan Euskara Català 简体中文 Galego Íslenska македонски Mongolian Nepali Русский Somali Türkçe Uzbek Cymraeg Zulu